Kuten olen monta kertaa kirjoittanut, minusta ei ole remonttimieheksi tai yleensäkään remontoijaksi. En ole osannut kunnolla pitää kirvestä tai muutakaan työvälinettä ala-asteella enkä koskaan sen jälkeenkään.
Siihen verrattuna tai ajateltuna onkin erikoista, että pariin edelliseen asuntoomme ollaan kuitenkin remontoitu keittiöt.

Tee-se-itse

DIY eli do it yourself, tee se itse-keittiö on ollut meillä lähinnä budjettikysymys, koska omalle työlle ei olla laskettu kustannuksia ja useimmiten mukana on ollut joku toinenkin auttamassa. Mutta ei se tarkoita, että kaikki olisi aina sujunut kuin elokuvissa. Esimerkiksi toista keittiöremonttia tehtäessä eräässä työvaiheessa piti katkaista pöytätaso kahtia. Oltiin sitten mittailtu ja tuplamitattu, että varmasti leikataan oikeasta kohdasta, koska toiseen osaan oltiin leikkaamassa vielä paikka myös keittiön lavuaarille. Kaksi miestä leikkaamassa niin kyllähän kaikki tietää mitä siinä kävi – leikattiin väärästä paikasta. miten se oli mahdollista? Jos on mitattu oikea pituus ja merkattu se työtasoon alapuolelle, niin missä vaiheessa tuli virhe… no lopputulos oli kuitenkin, että keittiössä oli kolmesta osasta koostuva työtaso(!).

Vähitellen opetellen

Ensimmäistä keittöremonttia tehtäessä oltiin jo opeteltu mittojen tarkat ottamiset ja sen mukaan eri ovien ja laatikostojen tilaukset, joten se oli yleensä kyllä onnistunut. Ongelmat ovat tulleet yleensä vastaan sitten myöhemmin, tai kuten ensimmäisen keittiöremontin kohdalla lisäsin valolistat vasta juuri ennen talon myyntiä seuraavalle.
Näiden keittiöremonttien aikana on tullut kyllä selväksi, miksi valmiskeittiöillä on oma hintalappunsa ja tee-se-itse keittiöillä edullisempi.
Nykyisen talon keittiöremonttia on tehty rauhallisemmin, eikä keittiö ole enää sellainen kuin kuvan keittiö ja lattiakin on muuttunut, mutta tällä kertaa työn ja suunnittelun teki vaimoni, ja työ eteni selkeästi paremmin.
On sitten kuitenkin kyse keittiöstä, kylpyhuoneesta, saunasta tai mistä tahansa huoneesta, suunnittelu on jo puoli voittoa. Hyvin tehty suunnitelma antaa varsinaiselle työlle mahdollisuuden onnistua – huonosti tehty suunnitelma ja väärin tehdyt mittaukset taasen vievät projektin satavarmasti hutiin.
Remontteja tehdessä olen luonnollisesti myös huomannut, että vaikka itsekin on kehittynyt remonttihommissa, niin jos haluan priimajälkeä, teetän työn ammattilaisella ja pysyn itse omissa töissäni. Näin kaikki ovat tyytyväisiä, minä, perheeni, asunto sekä työssä käytetty ammattilainen.
Toinen asia, jonka olen oppinut ovat oikeat ja hyvät työvälineet, niissäkään ei kannata säästellä, koska se säästö voi olla näennäinen euroissa mutta epätodellinen menetetyn ajan suhteen ja tehdyn työnjäljen suhteen sekä omien hermojen suhteen. Sen olen myös oppinut, että nostan hattua kaikille niille, jotka ovat jaksaneet rakentaa itse oman talon.