Suomen suurin avoin datakeskus aloittaa tänään toimintansa. 160 miljoonaa euroa maksaneessa ja kahden Eduskuntatalon kokoisessa rakennuksessa on panostettu erityisesti energiatehokkuuteen, ympäristöystävällisyyteen ja tietoturvaan.

 ”Huimalla vauhdilla kasvava datan määrä edellyttää uudenlaisten, turvallisten datatehtaiden rakentamista. Helsinki Data Center on suunniteltu nimenomaan tähän tarkoitukseen. Lisäksi rakennus on tiukasti pultattu Telian kansainväliseen verkkoon, jonka kautta virtaa päivittäin lähes 40 prosenttia koko maailman nettiliikenteestä”, Telia Finlandin toimitusjohtaja Stein-Erik Vellan kertoo.

Helsinki Data Centerin suunnittelussa on keskitytty niin fyysiseen turvallisuuteen kuin tietoturvaan. Telian datakeskusliiketoiminnan johtaja Pasi Sutinen vakuuttaa, että kyseessä on kokonaisuutena Euroopan nykyaikaisin datakeskus.

”Tieto-, turvallisuus-, sähkö- ja sammutusjärjestelmät on viritetty maailman edistyksellisimmillä ratkaisuilla. Asiakkaiden data on suojattu täällä parhaalla mahdollisella tavalla”, Sutinen korostaa.

”Tämä on ollut poikkeuksellisen kiinnostava ja haastava rakennushanke, joka laadusta tinkimättä toteutettiin aikataulussa, ja jonka rakentamiseen on osallistunut yli 2 200 rakentamisen huippuosaajaa. Hyvillä mielin voimme todeta, että olemme nyt rakentaneet maailmanluokan datakeskuksen Suomeen ja jokainen hankkeessa mukana ollut voi olla lopputuloksesta ylpeä”, hankkeen urakoinnista vastanneen SRV:n varatoimitusjohtaja Juha Toimela myhäilee.

Uuden datakeskuksen toteutuksessa erityishuomio on kiinnitetty luonnollisesti myös ympäristöasioihin. Kymmenettuhannet palvelimet synnyttävät valtavan määrän lämpöä, jonka avulla voidaan jatkossa lämmittää jopa 20 000 espoolaisasuntoa.

”Helsinki Data Center on Euroopan vihrein datakeskus, joka on saanut alan merkittävimmät ympäristösertifikaatit”, Sutinen kiteyttää.

Helsinki Data Centerin kokonaiskapasiteetti on 24 megawattia, mikä moninkertaistaa Suomessa toimivien yritysten käytettävissä olevan konesalikapasiteetin.

”Tämänkaltaiset datatehtaat mahdollistavat niin yhteiskunnalle kuin yrityksille datan täysmääräisen hyödyntämisen tekoälyn, robotiikan, esineiden internetin ja 5G:n muokatessa kaikkien meidän arkielämää kiihtyvällä vauhdilla”, Pasi Sutinen sanoo.