Mediassa kerrotaan mielellään paperitehtaista, kaivoksista ja menestystarinoista kuten Supercell tai Wolt, mutta tosiasia on, että Suomi toimii pienten yrittäjien toiminnan päällä. Suomessa on 292 377 yritystä (Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2019) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Ne työllistävät 1,5 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 93 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä.
Pidetään huolta yrittäjistä
Suomi ei historiallisesti katsoen ole välttämättä aina ollut kovin yrittäjämyönteinen maa, mutta vähitellen siitä on tulossa enemmän sellainen. Paljon on tehty yrittäjyyden eteen, mutta paljon on vielä tekemättä, ja kun puhutaan yrittäjän omasta hyvinvoinnista, paljon jää yrittäjälle itselleen. Yrittämisen aloittamisen kanssa pitäisikin aina ymmärtää, että yrittäjä ottaa aina omassa toiminnassaan riskin, joka voi kääntyä taloudelliseksi voitoksi, tai jopa konkurssiksi, mutta molemmat niistä kuuluvat yrittäjyyteen, ja siksi yrittäjän itsensä pitää huolehtia itsestään.
Jos vaikka mietitään ihan perusasioita, eli yrittäjän omaa taloutta. Yrittäjiä kohtaan on aina jonkin verran kateutta. Yrittäjät vaurastuvat nopeammin kuin palkansaajat. He ansaitsivat toissa vuonna keskimäärin 38 prosenttia enemmän kuin työntekijät, mutta lähes puolet eli 48 prosenttia yksinyrittäjistä ansaitsee kuukaudessa alle 2 000 euroa. Siksi kaikkien yrittäjien on hyvä tehdä samoin kuin palkansaajien: tarkastella omaa taloutta yhden kuukauden ajan.
Oman talouden tarkastaminen
Oma talous on mahdollista tarkastaa menneiden kuukausien pankkitilien saldoista, mutta sen voi tehdä myös tasan yhden kuukauden ajan listaamalla jokaisen oston ja jokaisen maksun – ja tarkistamalla myös jokaisen laskun yhteydessä, miten lasku on muodostunut. Useimmissa talouksissa on paljon erilaisia osamaksuja ja lainoja, ja näihin saattaa upota useita kymmeniä euroa, joissa piilee säästökohde. Kuukauden seuranta paljastaa myös mihin kaikki rahat menevät: harrastukset, ruoka, matkat, ja ne lainat – ja jos teet tämän listauksen, ole itsellesi rehellinen, äläkä laita yhtään kuittia tai lasku piiloon listauksesta. Varsinkin noiden osamaksujen ja lainanerien suhteen, jos niissä paljastuu vähän sitä sun tätä korkoja ja kuluja, kannattaa käydä yhdistelmalaina.fi sivuston kautta miettimässä, entä jos yhdistäisi ne kaikki yhdeksi maksuksi – vähemmän kuluja kuukaudessa, ja enemmän tietoa siitä, kuinka paljon niitä maksuja on vielä jäljellä.
Oman talouden tilan tarkistaminen antaa myös lisätietoa, siitä miten esimerkiksi hoidat oman talouden päivittäiset ostokset – osaatko miettiä kauppaan mennessäsi etukäteen pari päivää tai jopa viikon ostokset, ja näin osaisit hyödyntää mahdolliset kaupan tarjoukset, vai oletko enemmän ulkona ravintoloissa syövä, tai valmiita eineksi kotona lämmittävä nopean ruoan ystävä – todellisuudessa muuten, kun teet ”oikeata” ruokaa kotona, niin ensimmäisellä kerralla sen tekemisessä voi mennä hieman enemmän aikaa, mutta lämmitettäessä seuraavalla kerralla, saattaa ruokailu sujuakin nopeammin – ja ennen kaikkea, tiedät varmuudella mitä syöt.
Myös harrastuksiin saattaa upota yllättävän paljon rahaa, mutta se on jo oma valinta, joka ei perustu mihinkään pakkoon tai välttämättömyyteen, vaan omaan haluun tehdä jotain. Me kaikki tiedämme, että on olemassa harrastuksia, jotka eivät maksa käytännössä mitään, kuten lukeminen, mutta toisaalta on sellaisia jotka voivat maksaa todella paljon kuten kellojen tai autojen keräily.
Huolehtimiselle on syynsä
Jos yrittäjä ei itse huolehti omasta terveydestään, ei sitä kukaan tee hänen sijastaan. Jos olet palkallisena töissä, kuuluu sinulle myös erilaiset terveystarkastukset, joihin yleensä myös kutsutaan, mutta yrittäjän pitää itse huolehtia omista terveyssopimuksistaan tai tarkastuksistaan – sekä lomistaan. Liian usein vuosien aikana saa eri median sivuilta lukea vanhoista yrittäjistä, jotka eivät ole pitäneet lomia vuosiin – ja ovat siitä ylpeitä, mutta samalla katkeria.
Työt eivät kuitenkaan katoa minnekään, vaikka yrittäjä pitäisi lomansa. Ehkä se loma ei ole aivan samanlainen kuin lakien mukaan kuuluu työntekijälle, mutta yrittäjäkin tarvitsee lomansa – loman aikana saadaan ajatukset pois rutiineista, ja jos joku asiakas siitä suuttuu ja vaihtaa toisaalle, saattaa olla että niin olisi tapahtunut joka tapauksessa. Normaalit ihmiset kyllä ymmärtävät myös yrittäjien lomantarpeen.
Suunnittelu on kaiken alku
On kysymys sitten itse yrittämisestä, yrityksen kasvattamisesta, oman talouden hallinasta, ruoasta, liikunnasta, ihmissuhteista ja hyvinvoimisesta – useimpien niiden onnistumisen taustalla on suunnittelu. Omasta arjesta pitää löytää aikaa eri asioille, jotta kaikki olisivat mahdollisimman hyvin tasapainossa. Yrittäminen itsessään kun ei aina kuitenkaan mene suunnitelmien mukaisesti, niin kuin ei mene läheskään mikään muukaan, mutta ilman suunnitelmia ei voi tulevien vuosien aikana tietää, missä on onnistunut ja missä epäonnistui. Varsinkin yritystoimintaan kuuluu useita eri suunitelmia, niin esimerkiksi myynnin- ja markkinoinnin suhteen – ja omassa taloudessa sen ruokatalouden suunnittelulle voi saada sekä niitä ajallisia että rahallisia säästöjä…. ja omien lainojen ja osamaksujen yhdistämisellä voi saada säästöjä, ja lisääntyneen tiedon kautta rauhaa omaan pääkoppaan.
Mitä suunnitelmia sinä olet tehnyt viimeisten vuosien aikana?