Onko sinulla oma remontti alkamassa, tai oletko rakentamassa uutta kotia – oletko miettinyt aurinkoenergiaa lisäenergian lähteenä? Jostain syystä Suomessa ollaan viime vuosina suhtauduttu todella huonosti aurinkoenergiaan ja sen aurinkopaneeleiden asentamiseen – tapaan, joka on muualla Euroopassa ja maailmalla ollut suosittua jo vuosikymmeniä. Meillä sitä vastaan vain on keksitty koko ajan uusia perusteita, miksi se ei olisi kannattavaa.

Auringon valoa ja siitä saatavaa energiaa on Etelä-Euroopassa käytetty jo vuosikymmeniä energian kotikäyttöön ja yrityskäyttöön. Sitä ei kuitenkaan ole Suomessa otettu käyttöön siinä määrin, kun se olisi ollut mahdollista aiemmin – vaan vasta nyt kun sähkön- ja energianhinnat ovat pilvissä. Jos nyt haluat asentaa omaan kotiisi tai yritykseesi aurinkopaneelit, voi olla että saat asennuksen vasta ensi vuodelle.

Aurinkopaneelien toiminta perustuu valosähköilmiöön, jonka avulla paneelien aurinkokennot muuttavat auringon säteilyn sähköksi. Paneelien tuottama sähkö kulkeutuu kaapeleita pitkin vaihtosuuntaajalle, eli invertterille, jonka tehtävä on muuttaa paneelien tuottama tasasähkö (DC) käyttökelpoiseksi vaihtosähköksi (AC). Invertteri on kytketty kiinteistön sähkökaapin pääsulakkeisiin, joiden kautta tuotettu sähkö ohjataan sähköä käyttäviin laitteisiin.

Workers Installing Solar Panels on House Roof.

Suomen aurinkosähkön vuosittainen tuottopotentiaali on verrattavissa Keski-Euroopan tuottoihin.

Aurinkosähkö ei ole vaikea juttu, sitä on kerätty ja käytetty jo vuosikymmeniä. Nyt sähkön hinnan ollessa korkealla, myös Suomen oloissa se alkaa olla investointinakin perusteltavissa. Suomen aurinkosähkön vuosittainen tuottopotentiaali on verrattavissa Keski-Euroopan tuottoihin. Pitkät ja valoisat kevät- ja kesäpäivät kompensoivat syksyä ja pimeää talvea.

Aurinkopaneelijärjestelmä muuntaa noin 10–20 % saapuvasta aurinkoenergiasta sähköksi. Sähköntuotanto riippuu paneelimoduulin huipputehosta, auringon säteilyn määrästä,  lämpötilasta, sijainnista ja varjosta sekä katon suunnasta ja kaltevuudesta. Suomessa vuosituotanto vaihtelee 800 ja 1000 kWh:n välillä asennettua kWp:tä kohden etelään suunnatussa järjestelmässä ja ilman varjoa. Mitä isomman järjestelmän hankkii, sitä halvempi se on tehoonsa nähden. Mutta jos paneeleja on liikaa ja aurinkosähköä tulee paljon enemmän kuin kotona ehditään käyttää, sekin käy kalliiksi.

HUOM! Aurinko ei edes Suomessa paista aina öisin, joten pelkillä aurinkopaneeleilla sähköntarvetta ei voi kattaa. Vaikka paneelistoon lisäisi akuston, on pelkän auringon varassa pärjääminen marraskuun ja helmikuun välisenä aikana vähintään hyvin vaikeaa. Etelä-Suomeen asennettava aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa noin kahdessa vuodessa sen määrän energiaa, joka laitteiston tuottamiseen on kulunut. (Fraunhofer instituutin raportti). Aurinkoenergian tuottaminen on puhdasta ja päästötöntä.

Kiinnostaako aurinkopaneelien hankinta ja oman aurinkosähkön tuotanto? Mietitkö, kannattaako asentaa aurinkopaneelit omakotitaloon?

Aurinkopaneelien hankinta on lähes sataprosenttisen varma sijoitus. Hankkimalla aurinkopaneelit saa varmasti tuottoa niiden käyttöaikana, kunhan niiden toteutus ja suunnittelu tehdään järkevästi. Pikavoittoja niillä ei luonnollisestikaan hankita. Ei pidä unohtaa myöskään itse kiinteistön arvon nousua. Aurinkovoimala parantaa kiinteistön E-lukua ja nostaa kiinteistön arvoa myös sitä kautta, itse paneelien lisäksi. Eli paneelien hankinta ei oikeastaan ole riski edes silloin, vaikka ei asuisikaan talossa sitä 30 vuotta, jonka ajan paneelit tuottavat.

Aurinkopaneelit kytketään kohteen sähköverkkoon invertterillä ja aurinkosähköä voidaan hyödyntää kaikissa kiinteistön sähkölaitteissa. Aurinkosähkö ei säästä ainoastaan sähkön hinnassa vaan vähentää myös sähkön siirron määrää pienentäen siirtomaksuja ja veroja.

Mihin aurinkopaneelit soveltuvat?

Aurinkopaneelit sopivat kaikkiin kiinteistöihin lämmitysmuodosta riippumatta. Voimalan teho mitoitetaan kiinteistön sähkön tarpeen mukaan. Mitä isompi kulutus, sitä tehokkaampi järjestelmä. Autamme mielellämme oikean tehoisen voimalan mitoituksessa. Mökkivoimalamme mahdollistaa esimerkiksi kesämökkien sähköistämisen jopa vastaamaan sähköliittymää. Mökkivoimaloita katsoessa huomaat, että olemme yrittäneet selventää, mihin kyseinen voimala sopii. Mökkivoimalan käyttöönotto ja käyttäminen on todella yksinkertaista. Selkeiden ohjeiden avulla voit halutessasi asentaa aurinkopaneelit mökille itse.

Aurinko on ilmainen, päästötön ja käytännössä ehtymätön energian lähde, jota kannatta hyödyntää. Näin säästetään rajallisia luonnonvaroja, kun tuotetaan sähköä puhtaalla energian lähteellä eikä käytetä rajallisesti saatavilla olevia fossiilisia polttoaineita tai muita päästöjä lisääviä energialähteitä. Energiaomavaraisuus kasvaa myös samalla, kun tuotetaan itse sähköä.

Suomessa on mahdollista tuottaa jopa kolmasosa vuosittaisesta energiantarpeesta oikein mitoitetulla aurinko­sähkö­järjestelmällä. Alkukevään viileällä ja aurinkoisella kelillä aurinkopaneelien sähköntuottoteho on parhaimmillaan, ja kesäisin aurinko paistaa meillä pitkään, jonka ansiosta Suomen olosuhteissa tuotetaan aurinkoenergiaa yhtä tehokkaasti kuin muuallakin Euroopassa. Aurinkosähkön tuotto on parhaimmillaan maaliskuun alusta aina syyskuun lopulle saakka.

Lue lisää energiaremontista ja aurinkopaneeleista energiaremontit.com sivustolta. Ja jos tarvitset investointia varten rahoitusta, etkä halua ottaa toimittajan kk-maksullista sopimusta, tutustu nettilainat.fi sivuston lainavertailuun.

Kotitalousvähennystä asennustyöstä

Tiesithän, että aurinkopaneeleiden asennustyön osuudesta on mahdollista saada verotuksessa kotitalousvähennystä? Vuoden 2022 alusta lähtien kotitalousvähennykseen tuli joitain määräaikaisia muutoksia. Muutokset koskevat öljylämmityksestä luopumista ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä. Kaikkien edellä mainittujen maksimivähennys on nyt 3500 euroa henkilöltä. Omavastuu on edelleen 100 euroa. Vähennystä saa 60 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Palkasta voi vähentää 30 % ja palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut, jos olet palkannut työntekijän.

Sähköautoilun tulevaisuus

Miltä näyttää autoilun tulevaisuus, onko se sähköauto, joka on ratkaisu, vain onko autotehtaiden tuotepajoissa ja ajatushautomoissa tulossa jo parempikin vaihtoehto? Vuosi 2022 toi energiakriisin, minkä kautta sähkönkulutus on päässyt tapetille, mutta vaikuttaako se sähköautojen tulevien vuosien myyntiin, vai onko tämä reitti ”kiveen hakattu” autoilun tulevaisuudeksi? Ja jos mietitään autojen tulevaisuutta ihan autojen ulkonäön suhteen, niin Mazda CX 60 on aikalailla samannäköinen kuin Volvot, Toyotat, Suzukit…..

Sähkönhinta ja tuleva talvi

Jos syksy on ollut kotitalouksille haastavaa aikaa, niin sähkönhinta tulee tulevinakin kuukausina heittämään oman varjonsa niin kotitalouksille kuin yrityksille. Ajankohtaiset kysymykset liittyvät niin yleisesti sähkönkulutukseen, energiaremontteihin, kuin tulevaisuuden arkeemme. Aiommeko löytää tapoja käyttää vähemmän energiaa arjessamme, ja sitä kautta myös sähköä. Onko astetta vähemmän-kampanja sellainen, joka toteutuessaan jo riittäisi vähentämään suomalaisten energiankulutusta, vai tarvitaanko arjessamme suurempia muutoksia, olemmeko eläneet viime vuosikymmenet hieman liian ”hulivili” elämää välittämättä todellisuudessa kulutuksestamme, eikä vain sähkön ja energian, vaan yleensäkin luonnonvarojen suhteen, onko nyt aika ottaa vastuullisempi ote tulevaisuudesta?


Muuta luettavaa muualta

Tulevaisuuden internet eli 5G

Nopea 5G on uusi tiedonsiirtojärjestelmä, joka tarjoaa merkittävästi nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonsiirtoa verrattuna edellisiin 4G- ja 3G-järjestelmiin. 5G-verkko tarjoaa lupauksen tuoda uusia ja tehokkaampia mobiililaitteiden ja IoT-laitteiden (Internet of Things) käyttökokemuksia.

Eetu “Eedspeaks” Pesonen

Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval­laan eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa. 

Mitkä olivat DNA:n myydyimmät puhelimet tammikuussa 2022?

Älypuhelin löytyy melkein jokaiselta suomalaiselta aina lapsesta vanhempaan ikäryhmään asti. Markkinoilta löytyy monen valmistajan eri mallisia älypuhelimia. Näihin eri malleihin voit tutustua vaikka dna puhelimet aiheiseen uutiseen.