Jos vielä muutama vuosi sitten suomalaisten säästämisen ja sijoittamisen mahdollisuudet olivat aika rajoitettuja – jollei sitten ollut oikein aktiivinen ja itse hakenut ne mahdollisuudet netin piiloista, niin nykyään 2020-luvulla suomalaisilla on mahdollisuuksia vaikka minkälaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen – ja apuja ja neuvoja on tarjolla jokaisella nurkalla.

Suomalainen brändi maailmalla: Marimekko

Suomalaisia on pidetty vuosia kansakuntana, joka luottaa ensisijaisesti lottoon keinona saada parempi elintaso, ja jostain kumman yhteiskunnallisesta ja historiallisesta syystä naapurimaassa Ruotsissa on jo pitkään osattu sijoittaa kotimaisiin yrityksiin niitä kehittäen kohti kansainvälistä menestystä. Suomessa vastaava on jäänyt Nokian hartioille, muide tullessa useimmiten takaisin muutaman vuoden taisteluiden jälkeen haavojaan nuollen. Monet suomalaiset brändit kuten Marimekko ovat kokeilleet, mutta tulokset eivät ole kovin kaksiset olleet. Yhtiön liikevaihtoa kasvattivat 2020 tukkumyynnin hyvä kehitys Aasian-Tyynenmeren alueella, Suomessa ja Skandinaviassa. Yhtiön kansainvälinen myynti kasvoi tarkastelukaudella 29 prosenttia. Suomen-liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia. Marimekko jatkaa terävöitetyn luovan vision vahvistamista laajemman globaalin asiakaskunnan puhuttelemiseksi muoti Marimekko-lifestylen viestinnällisenä keihäänkärkenä. Tämä tarkoittaa muun muassa mallistojen modulaarisuuden kehittämistä palvelemaan yhä paremmin markkina- ja kanavakohtaisia asiakastarpeita sekä vastuullisuuden entistäkin vahvempaa integroimista design-periaatteisiin. Yhtiön tavoitteena on myös kasvun kiihdyttäminen Aasiassa. Mutta Marimekko on kuitenkin vain noin 100 miljoonan euron liikevaihdollinen yritys, kun vastaavasti naapurin H&M on tasolla reilut 20 miljardia euroa….

Adidas x Marimekko

Mutta samalla kun uusia palveluita ja mahdollisuuksia on tullut sijoittamisen puolelle, on myös kuluttamisen mahdollisuudet kasvaneet ja esimerkiksi auton ostamiselle on vaihtoehtoina niin oma rahoitus, autoliikkeen rahoitus kuin autolaina – mikä muuten on oma valintasi, ja oletko ajatellut miksi

Rahastoihin, osakkeisiin, yrityksiin vai kryptoihin

Jos sitten on niin iloisessa ja onnellisessa asemassa, että arjen kulutuksen jälkeen jää mahdollisuus sijoittaa myös muualle, vaikka kuukausittaisesta rahastoihin, tai isommissa erissä pörssiin, tai jopa johonkin tutun yritykseen…. tai isoja voittoja toivoen kryptomarkkinoille – kannattaa tehdä ne päätöksen miettien ja analyyttisesti. Oman talouden riskiarviot on hyvä tehdä totuudenmukaisesti ja sijoittamiselle kannattaa miettiä tavoitteet.

Kuluttajaliitto puhuu oman talouden paremmasta seuraamisesta

Pystyt seuraamaan ja hallitsemaan paremmin rahankäyttöäsi kirjaamalla tulosi ja menosi. Samalla voit seurata käytettävissä olevan rahansa määrää ennen seuraavan palkan tai muun rahan tuloa tilille – ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä.

Alkuun talouden hallinta voi tuntua kaaokselta, kun kaikki rahat tuntuvat kuluvan heti, maksuja on usealle taholle ja laskuja tulee 2–4 kuukauden välein tai puolivuosittain. Järjestystä kaaoksen hallintaan tuo taloussuunnitelma (budjetti), jonka tarkoituksena on tasapainottaa menot tulojen mukaisiksi.

Koska monissa tapauksissa tulot ja menot vaihtelevat kuukausittain, tilannetta voi hallita vain kokonaissuunnitelmalla. Monesti parhaan kokonaiskuvan oman talouden tilasta saa kirjaamalla kaikki tulot ja menot joko paperille tai sähköiselle lomakkeelle, tai vaikka ihan Exceliin tai vastaavaan.

Kun olet saanut selville tulosi ja menosi, tee suunnitelma tuleville kuukausille. Ajoita pakolliset joka kuukausi toistuvat menot siten, että rahat riittävät kaikkiin laskuihin ja ruokaan koko kuukauden ajan. Tee vuoden lopussa vuosiyhteenveto ja arvioi viimeistään silloin suunnitelmasi onnistumista.

Vastuullisuus omissa sijoituksissa

Samalla kun niitä sijoituskohteita miettii ja etsii, niin tulet huomaamaan, että entistä useammat yritykset ovat tuoneet omiin arvoihinsa myös vastuullisuuden. Valitettavasti joillekin tämä on kuitenkin jäänyt enemmän tekstiin, kuin oikeasti reaalimaailmaan, mutta suuntaus on enemmän oikea kuin väärä.

Asiat kuten sustainablity suomeksi ovat entistä kiinnostavimpia, sillä Suomi listataan muiden kansainvälisten tekijöiden kanssa samoille listoille, ja suuret suuntaviivat kirjoitetaan aina ensin englanniksi.