Puhelinmyynnissä sopimus syntyy jatkossa vasta puhelun jälkeen kirjallisesti, jolloin ostopäätöstä ehtii harkita rauhassa ja väärinkäsitysten riski pienenee. Lakimuutos tuo kauan kaivatun parannuksen kuluttajien asemaan.
Puhelinmyynnin kirjallinen vahvistus tarkoittaa, että myyjän on erikseen lähetettävä kuluttajalle tarjous. Jos kuluttaja ei hyväksy tarjousta kirjallisesti, sopimus ei ole sitova, eikä myyjä saa vaatia esimerkiksi maksua, tuotteiden palauttamista tai säilyttämistä. Kirjallinen vahvistus koskee lähtökohtaisesti kaikkea puhelinmyyntiä paitsi sähköisen viestinnän palveluita, eli esimerkiksi puhelin- ja internetliittymien puhelinmyyntiä.
Myyjän on lähetettävä kirjallinen tarjous vasta puhelun jälkeen, ei sen aikana. Tarjous voi olla joko paperinen tai sähköinen, kunhan tiedot annetaan pysyvällä tavalla. Myyjän on myös kerrottava tarjouksen yhteydessä, että ellei kuluttaja erikseen hyväksy tarjousta, sopimus ei sido häntä eikä hänellä ole velvollisuutta maksaa, palauttaa tai säilyttää lähetettyä tavaraa. Yrityksen on tarvittaessa voitava todistaa toimittaneensa kuluttajalle tarjouksen ja edellä mainitut tiedot asianmukaisella tavalla. Kuluttaja-asiamies valmistelee parhaillaan ohjeistusta uudesta sääntelystä puhelinmyyntiä harjoittaville toimijoille.
Puhelinmyyntiin on toivottu tiukennuksia pitkään
Erillinen kirjallinen vahvistus antaa mahdollisuuden tutustua sopimuksen sisältöön rauhassa ja harkita ostopäätöstä. Tarjouksen hahmottaminen nopeatempoisen puhelun aikana voi olla vaikeaa kelle tahansa ja korkea ikä, sairaus tai kielitaidottomuus voi tehdä siitä erityisen hankalaa. Uuden sääntelyn tavoitteena on myös ehkäistä harhaanjohtavista myyntipuheluista aiheutuvia haittoja.
”Sääntöjen tiukentaminen on erittäin tervetullutta, sillä puhelinmyynti aiheuttaa paljon harmia erityisesti haavoittuville kuluttajille. Harkintarauhan antaminen ehkäisee tapauksia, joissa sopimus syntyy tuputtamisen tai väärinkäsityksen kautta”, toteaa kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.
Kirjallisen vahvistuksen lisäksi puhelinmyyntiin ei tule muita muutoksia ja Väänänen muistuttaakin myyjiä pitämään myös vanhat säännöt kirkkaana mielessä. Puhelinmyynti ei saa olla harhaanjohtavaa tai totuudenvastaista ja olennaiset tiedot pitää aina kertoa. Myyntitarkoitus on tehtävä selväksi heti puhelun alussa, eikä markkinointi saa olla aggressiivista eli esimerkiksi painostavaa.
Lisää aiheesta:
Kuluttajansuojalakiin monia muutoksia vuoden 2023 alussa, tiedote 16.9.2022
Materiaalit webinaarista 13.9.2022: Kuluttajansuojalaki uudistuu – moni vanha oppi jää historiaan
Kuluttajien ääni on kuultu: puhelinmyyntiin ehdotetaan kirjallista vahvistusta, tiedote 18.2.2022
Kuluttajien kokemuksia ja näkemyksiä puhelinmyynnistä, KKV:n selvitys 2/2020
Knoppitietoa…..
Joulukuusi ja joulun kukat
Joulupuuseuran arvion mukaan Suomessa pystytetään tänäkin jouluna noin 1,4 miljoonaa joulukuusta. Luku sisältää myös julkisissa tiloissa olevat joulukuuset. Suomessa myytävistä joulukuusista vajaa miljoona tulee kotimaisilta joulukuusiviljelmiltä, noin 300 000 haetaan omasta metsästä ja noin 150 000 puuta tuodaan ulkomailta. Onko tänä vuonna joulukuusia miten myynnissä netin erilaisissa paikallisissa ostopaikoissa kuten esimerkiksi Lohjan tarjoussivulla tai Vihdin tarjoussivulla, sen aika näyttää, ainakin muita tuotteita siellä on tasaisesti tarjolla. Kuten myös Alennuskooditsuomi sivustolla on hyviä nettitarjouksia vaikka ja mistä.
Suosituimmat joulukukat ovat hyasintti, joulutähti ja ritarinkukka eli amaryllis. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen kasvihuoneissa kasvatettiin vuonna 2020 noin 3 miljoonaa hyasinttia, 1,4 miljoonaa joulutähteä ja 1,1 miljoonaa ritarinkukkaa. Kauppapuutarhaliiton selvityksen mukaan hyasintteja on tänä vuonna viljelty noin 2,9 miljoonaa, joulutähtiä 1,7 miljoonaa ja ritarinkukkia 1,1 miljoonaa. Kauas on tultu oravannahka aikojen vaihtokaupasta netin verkkokauppaan. Plantagenin kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta suunnittelee ottavansa joulukuusen tänä vuonna. 32 prosenttia aikoo ottaa kotiinsa jouluksi aidon kuusen ja 25 prosenttia tekokuusen. 6 prosenttia kertoo hankkivansa sekä aidon että tekokuusen.
Eduskuntavaalit 2023 ovat tulossa
Tiedätkö jo varmasti, ketä aiot äänestää – tai ainakin puolueen? Oletko tutustunut miten eri ehdokkaisiin, vai haluaisitko tutustua heihin lisää? Käy tutustumassa uuteen www.suomalaisetvaalit.fi sivustoon, joka tuo esille sekä suomalaisen politiikan ajatuksia ja suuntauksia, myös poliitikkoja ministereistä tuleviin kansanedustajiin. Tämä sivusto on jatkoa jo vanhemmalle www.suomenpolitiikka.fi sivustolle, ja kyllähän meiltä yhteiskunnallisia tekstejä löytyy myös kaupunkilehti Ykkös-Lohjan sivuilta, vaikka politiikka ei kuulukaan lehden viikoittaiseen aihepiiriin. Jos siis haluat lisää varmuutta omaan valintaan, ota tuo suomalaisetvaalit.fi seurantaan – ja katso keiden haastatteluita alkaa sivustolle tulla kun vaalit lähestyvät.