Bitcoinin ympärillä on kuohunut paljon viime aikoina. Se on hiljattain saavuttanut ennätyksellisen 48 000 euron hinnan, se on aina sijoittajien huulilla, ja suuret markkinatoimijat (rahoituslaitokset) sijoittavat siihen yhä enemmän pääomaa. Ikään kuin se ei olisi tarpeeksi, yhtä useammat yritykset ovat ottaneet järjestelmissään käyttöön kryptovaluutta-maksuvaihtoehtoja.
PayPal teki niin äskettäin, ja yritykset, kuten Microsoft ja AT&T, ovat hyväksyneet Bitcoinin jo jonkin aikaa.
Kysymys kuitenkin kuuluu: päättyykö tämä syöksy samoin kuin edellinen syöksy? Onko Bitcoin edelleen hyvä sijoitus?
Lue artikkeli ja saat vastaukset näihin kysymyksiin.
Bitcoinin lyhyt historia
Bitcoin syntyi vuonna 2008, jolloin sen luoja lempinimeltään Satoshi Nakamoto loi lähdekoodin. Kryptovaluutan idea oli, että virtuaaliraha olisi hajautettu eikä olisi hallituksen valvonnassa.
Käyttäjät tallentavat sen tietokoneelleen ja siirtävät sitä keskenään verkon kautta. Tätä varten he eivät tarvitse välittäjäksi rahoituslaitosta tai valtiota.
Aluksi mainaajat lähettivät Bitcoinia toisilleen huvin vuoksi. Ensimmäistä kertaa se toimi ”rahana” vuonna 2010, jolloin Papa Johnin pizzerian asiakas maksoi 10 000 Bitcoinia kahdesta pizzasta. Tämä vastasi 25 euroa.
Myöhemmin kryptovaluutan hinta on räjähtänyt ja rikkonut säännöllisesti uusia ennätyksiä. Se saavutti viimein legendaarisen arvon, vähän alle 20 000 euroa vuonna 2017, mikä sai kaikki hämmästymään. Kuka olisi uskonut, että nykyään Bitcoinin arvo olisi yli 35 000 euroa.
Papa Johnin pizzeria-asiakkaan omistus vuonna 2021 olisi 350 miljoonaa euroa. Kuinka monta pizzaa hän voisi sillä ostaa?
Bitcoin muihin omaisuuseriin verrattuna
Nykyään netistä löytyy valtavasti positiivisia arvosteluja Bitcoinista. Monet sijoittajat kutsuvat sitä ”Internetin kullaksi” ja pitävät sitä hyvänä sijoituskohteena. Oli miten oli, kryptovaluutan arvo nousee säännöllisesti verrattuna Yhdysvaltain dollariin sekä perinteiseen kultaan.
Vaikka Bitcoinia kutsutaan virtuaaliseksi rahaksi, sen ja perinteisten valuuttojen välillä on merkittävä ero. Nimittäin: inflaatio ei koskaan vaikuta Bitcoiniin. Sen lohkoketju (lähdekoodi) määrittää ennalta kolikoiden enimmäismäärän, eli 21 miljoonaa. Tässä vaiheessa liikkeellä on yli 18 miljoonaa tokenia, joten mainaajilla on vielä mainattavissa 2,8 miljoonaa bitcointia.
Tämä yläraja varmistaa, että kryptovaluutan hinta nousee, kun kysyntä ylittää tarjonnan.
Näytämme olevan kriittisessä vaiheessa tässä prosessissa. Yhä useammat tunnetut ja suuret yritykset sijoittavat pääomaa Bitcoiniin, mikä tekee siitä houkuttelevamman. Kysyntä kasvaa ja sen myötä myös kryptovaluutan hinta (kuten tarkkailemme osakemarkkinoilla).
Ymmärrä markkinoita ennen sijoittamista
Tunnettu sanonta kuuluu: ”sijoita vain eriin, joita ymmärrät”. Siksi, ennen kuin aloitat seikkailun kryptovaluutoiden maailmassa, tutustu aiheeseen ja opi Bitcoinin perusteet. Löydät siitä valtavan määrän tietoa Internetistä.
Yksi asia on kuitenkin myönnettävä – sillä on erittäin hyvä tuotto-riskisuhde.
Voit tarkistaa tämän esimerkiksi käyttämällä Sharpe-suhdetta, jota sijoittajat ovat käyttäneet vuosia arvioidakseen tuoton määrää suhteessa riskiin. Kuinka Bitcoin pärjää testissä? No, mahdollinen sijoitetun pääoman tuotto on korkeampi kuin esimerkiksi seuraavilla omaisuuslajeilla:
- kulta,
- osakkeet,
- sijoitusrahastot,
- kiinteistöt,
- öljy.
Ymmärrä markkinoita entistä paremmin käytännön avulla. Valitse paras sijoitusalusta, jolta saat demotilin, ja kokeile sijoittamista riskittömästi. Tällaisen vaihtoehdon tarjoaa muun muassa eToro. Sillä on erittäin hyvät arvostelut ja se on yksi harvoista välittäjistä, joiden kautta voit ostaa Bitcoinia itse.