Jatketaan tiedonhaun ja löytämisen asiaa. Se ensimmäisessä osassa mainitsemani televisiossa mainostettu suomalainen hakukone oli www.fi joka nykyään vie Fonectan hakusivustolle. Internet ja sen käyttäjät ovat muuttuneet tämän vajaan 30 vuoden aikana, mitä itsekin olen sitä käyttänyt ja samalla kun se on muuttunut, on se myös kasvanut ja tiedonmäärä lisääntynyt exponentiaalisesti. YouTubella on nykyään yli miljardi käyttäjää – lähes kolmannes kaikista internetin käyttäjistä käyttää palvelua. He katsovat päivittäin miljardeja tunteja videoita, ja katselukertoja kertyy myös miljardeja. Paikallisia YouTube-versioita voi käyttää 88 maassa ja sen Content ID-tietokannassa on yli 50 miljoonaa aktiivista viitetiedostoa ja tästä se onkin saanut Primetime Emmy-palkinnon. Ja tämä kaikki alkoi vuonna 2005!
image: Ivan Bliznetsov
Mikä on portaali?
Portaali internetistä puhuttaessa tarkoittaa verkkopalvelua, joka omien toimintojensa lisäksi tarjoaa pääsyn useisiin muihin verkkopalveluihin. Tällöin portaali-sanaan on yleensä lisätty etuliitteeksi määritelmä portaalin luonteesta. Portaaleista puhuttaessa on huomattava, että on olemassa kaksi kilpailevaa määritelmää portaalin toiminnasta. Ensimmäinen määritelmä painottaa portaalin olevan vain portti muihin palveluihin, jolloin portaalin oma palvelutarjonta olisi vain tarjota yhtenäinen aloituspiste muiden tahojen palveluihin. Toinen määritelmä näkee portaalin kokoavana verkkopalveluna jolloin portaali tarjoaisi yhtenäisen käyttöliittymän aikaisemmin erillisiin palveluihin. Useimmat verkkopalvelut joista käytetään nimitystä portaali yhdistävät kummankin määritelmän sisältöä, eli toimivat sekä linkittävänä portaalina että kokoavana palveluportaalina.
suominetticasino.info on hyvä esimerkki portaalista, joka ei vain tarjoa pääsyä muihin verkkopalveluihin, vaan se myös tuottaa omaa sisältöä esillä olevista palveluista. Se myös kerää uutisia linkittämiltään palveluilta ja näin muodostaa itsessään hyvin kattavan ja lukijoitaan ja vierailijoitaan palvelevan kokonaisuuden.
Vastaavalla tavalla toimii autoiluun ja liikenteeseen painottuva www.autotjaliikenne.fi sivusto, joka tuo yhteen paikkaan suomalaiseen liikenteeseen liittyviä uutisia sekä uusien autojen julkistusuutisia. Se eroaa edellisestä esimerkistä sillä, että autoilu sivustolle tuotetaan omaa sisältöä satunnaisesti pari kertaa kuukaudessa ja silloin sisältö on lähinnä uusien autojen koeajoja.
Netin kasvu ja kehitys
Internetin tiedonmäärän jatkuva kasvu on tuonut internetin uusia ulottuvuuksia ja läheskään kaikki meistä ei ole käynyt internetin ”pimeällä puolella” eli darknetissä. Toinen päivänpolttava asia on tietojemme kerääminen, kaikki tietävät että Google kerää meistä tietoa sen mukaan missä käymme ja mitä teemme netissä, jollemme erikseen estä sitä.
Verkkoon on ilmestynyt useita hakukoneita, jotka eivät kerää tietoja käyttäjästään ja yhdistele sitä muihin tietoihin. Esimerkiksi DeepSearch-nimisen hakukoneen takana on TSignal-projekti, joka kehittää avoimia viestintätekniikoita nettikäyttöön. TSignalin mukaan uusi hakukone ei kerää käyttäjistään mitään tietoja, näitä ei henkilöidä, palvelussa ei ole lokitiedostoja, mitään tietoa ei luovuteta eteenpäin eikä palvelussa käytetä evästeiden tai javascriptin tapaisia tekniikoita.
Darknet
Jos taasen mietitään tuota darknettiä ja Suomea niin jo vuosia on Suomesta löynyt darknettiä kahlaava hakukone. Uusisuomi.fi nettipalvelussa haastateltiin Jarno Alastaloa aiheesta ja hän kertoikin hyvin selkeästi, että darknet ei ole vain huono asia.
–Pimeä netti on paikka, missä ihmiset voivat touhuta vapaasti ilman muiden ihmisten valvovaa silmää, Alastalo selventää Uudelle Suomelle.
Alastalo painottaa pimeän netin positiivista puolta, johon hänen mielestään jokaisen ihmisen pitäisi tutustua. Kuka tahansa voi ladata koneelleen parissa minuutissa Tor-verkon, joka ohjaa nettiliikenteen niin sanotulla sipulireitityksellä niin, että käyttäjän sijainti ja henkilöllisyys pysyvät salassa. Verkostoa ylläpidetään vapaaehtoistyöllä. Tor-verkko edistää sananvapautta ja mahdollistaa sensuurin kiertämisen diktatuureissa.