Kaikki tietävät, ettei yrittäjyys ole aina ruusuilla tanssimista. Oli yritystoiminta mitä hyvänsä, edellyttää se yrittäjältä tietynasteista sitoutumista ja intoa tehdä töitä. Monet yrittäjät kuitenkin tasapainottelevat työnteon ja arjen välillä, eikä se ole aina helppoa. Kun on itse oman itsensä pomo, jää omalle vastuulle myös määritellä, mikä on sopiva työmäärä viikossa.

Monissa yrityksissä noudatetaan perinteistä yhdeksästä viiteen -päiväaikataulua, jonka myötä työtuntien määrä viikossa jää tyypillisesti alle 40 tuntiin. Usein yrittäjän arjessa tämä ei kuitenkaan toteudu, vaan työnteon ja vapaa-ajan raja on häilyvä. Yrittäjä ei aina itsekään tiedä tarkalleen, kuinka monta tuntia hän työskentelee viikon aikana. Suomalaisten työajat ovat Euroopan lyhimpiä, mutta usein pitkiä päiviä paiskivat yrittäjät ovat tässä suhteessa poikkeus.

Yhtä selkeää ohjenuoraa ei ole olemassa

Yrittäjän ei kannata verrata omaa toimintaansa muiden yritysten käytäntöihin. Koska yrityksen menestyminen lepää omilla harteilla, saattaa moni yrittäjä kokea painetta suoriutua mahdollisimman hyvin. Senpä vuoksi harva yrittäjä laskee omia työtuntejaan. Jotkut yrittäjät tekevät alle 20 tuntia viikossa ja jotkut kolminkertaisen määrän. Toiset paiskivat 14 tunnin työpäiviä ja lepäävät viikonlopun, kun taas osa tekee lyhyempiä työpäiviä koko viikon ajan. 

Työtuntien sijaan tärkeämpää on usein se, että tavoitteet tulevat saavutetuiksi, ole kyse sitten toivotun sopimuksen solmimisesta, uudesta tuotejulkaisusta, tärkeän projektin loppuun saattamisesta tai mistä hyvänsä.

Vastuu omista tauoista

Yrittäjänä toimiminen on usein haaste, joka vaatii suuria ponnistuksia. Toisinaan yrittäminen saattaa viedä aikaa pois riittävältä unensaannilta sekä ajasta perheen ja ystävien kanssa tai harrastusten parissa. On kuitenkin tärkeää muistaa, mikä on elämässä tärkeää. Yritystoiminta tyssää tykkänään, jos yrittäjä itse sairastuu tai joutuu muusta syystä työkyvyttömäksi. Sen vuoksi omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolenpito onkin ensiarvoisen tärkeää.

Yrittäjän on muistettava olla itseään kohtaan lempeä ja arvollinen. Omat rajat on vedettävä johonkin, ja jokainen tietää varmasti omalla kohdallaan, missä ne kulkevat. Kiireisen työpäivän keskellä täytyy pitää taukoja, vaikkei yrittäjällä olekaan esimiestä käskemässä kahvitauolle. Ruokatauon lisäksi jo silloin tällöin pidettävä 20 minuutin pieni breikki työnteosta voi saada aikaan ihmeitä. On jokaisen itsensä päätettävissä, kuinka päivän aikana pidettävät pienet käyttää hyödykseen. Jotkut rentoutuvat lukemalla luvun hyvästä kirjasta, toiset pelaavat kasinopelejä https://www.kolikkopelit.com/ -tyyppisillä sivustoilla ja jotkut muut puolestaan soittavat hyvälle ystävälleen, ottavat pienet nokoset tai käyvät ostoksilla.

Jokainen omien rajojensa puitteissa

Ei ole yhtä oikeaa vastausta siihen, mikä on yrittäjälle sopiva työmäärä viikossa. Tämä riippuu monesta tekijästä, kuten yritystoiminnasta itsestään ja siitä, toimiiko yrittäjä yksin vai jonkun kanssa. Usein myös sillä on merkitystä, onko kyseessä start up -yritys vai jo pidempään toiminut yritys.

Koska faktaa on se, ettei laiskottelulla saada aikaan menestyvää yritystä, nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että yrittäjän kannattaa työskennellä niin paljon kuin hän suinkin jaksaa, mutta kuitenkin vain siinä määrin, ettei hänen henkilökohtainen elämänsä, tuottavuutensa ja yleinen terveytensä kärsi. Mikäli kokee pystyvänsä hyvin työskentelemään vaikkapa 60 tuntia viikossa ja silti elämään myös tasapainoista ja tervettä arkea, ei se välttämättä ole väärä ratkaisu.

Monet yrittäjät kärsivät liiallisesta suorittamisesta ja yrittäjän stressistä, mutta jo pienillä muutoksilla tilannetta voi parantaa huomattavasti. Kaikkein tärkeintä on kuunnella itseään ja omia tuntemuksiaan. Jokainen yrittäjä on erilainen, eikä kenenkään pidä verrata itseään toisiin yrittäjiin tai tuntea syyllisyyttä tai painetta siksi, että joku muu kertoo paiskivansa töitä aamusta iltaan. Toimi, kuinka itse parhaaksi näet, sillä yleensä se kantaa parasta hedelmää.