Hakkerointi on nykyään aivan jotain muuta kuin finniposkisten nuorten miesten laikkimistä digitaalisessa maailmassa alakerran pikkuhuoneesta käsin. Tämän hetken suurimmat ja pahimmat hakkeriryhmät ovat kansallisten instituutioiden palveluksessa. Mitä nämä uudet ryhmät tekevät ja mistä ne tulevat, seuraavat väittämät eivät välttämättä ole totta mutta näin teorisoidaan.

Fancy Bear ( Sofacy, Pawn Storm)/ Cozy Bear (CozyDuke, Office Monkeys)

Nämä kaksi kilpailevaa karhua ovat venäläisten agentti ja vakoilupalveluiden palveluksessa. Näiden sanotaan olleen mukana vaikuttamassa Amerikan presidentin vaaleissa. Fancy Bear on GRU:n eli Venäjän sotilastiedustelun palveluksessa ja Cozy Bear on FSB:n eli entisen KGB:n alaisuudessa toimiva ryhmittymä. Fancy Bear on ollut vaikuttamassa muidenkin Euroopan maiden vaaleissa ja Cozy Bearilla on ollut omat iskunsa US ajatushautomoihin.

Lazarus Group (DarkSeoul, Guardians of Peace)

Lazarus ryhmän sanotaan olevan tekemisissä Pohjois-Korean kanssa ja vastuussa vuoden 2009 denial-of-service hyökkäyksistä USA:ssa ja Etelä-Koreassa. 2014 ryhmä hakkeroitui Sonylle ja 2016 Lazarus varasti 81 miljoonaa USD:a Bangladeshin keskuspankilta. Lazarus ryhmällä sanotaan olevan sormensa mukana myös viimeaikaisessa WannaCry ohjelmistossa.

Equation Group

Kasperskyn porukat ovat antaneet tämän nimen ryhmälle, jonka arvellaan olleen mukana NSA:n Tailored Access Operations yksikössä, hyvien puolellako? Sanotaan että ryhmä on hakkeroinut esimerkiksi Iranin ydinohjelmaan mutta sittemmin heillä kävi huono "tuuri", koska toinen "pahempi" ryhmittymä eli Shadow Brokers varasti Equation ryhmän laitteet…

Comment Crew (APT1, Shanghai Group)

Kiinalla sanotaan olevan useitakin hakkeriryhmiä palkkalistoillaan. Yksi kuuluisimmista ja jonka uskotaan olevan osa Peoples Liberation Armeijaa, sai nimensä lisäämällä näkymättömiä kommentteja nettisivuille. Ryhmä oli mukana operaatio Aurorassa, jossa hakkeroitiin isoihin US-yhtiöihin kuten Googleen vuonna 2009. Kiinalaisten cyberrikollisuus on ollut viime vuodet laskussa koska US entinen presidentti Barack Obama ja Kiinan Xi Jinping pääsivät asiasta yhteisymmärrykseen.

Sandworm (Electrum)

Sandworm on ottanut nimensä elokuvasta Dyyni ja senkin oletetaan olevan yhteydessä Venäjään tavalla tai toisella. Ryhmä on hakkeroinut mm NATON henkilöstöä ja sen ympärillä toimivia henkilöitä sekä Ukrainan hallintoa. Sen sanotaan olevan vastuussa 2016 Ukrainan sähköverkon alasajosta.

Accenture on laskenut/arvioinut että 2015 yritykset käyttivät 84 miljardia US-dollaria hakkereita vastaan. Jokaisen yrityksen tulee suojautua cyberrikollisuutta vastaan, vähintäinkin pitämällä oman koneensa virusturvan ajantasalla.