Helsingin poliisisoittokunnan valistusvideot sekä alakoulu- että yläkouluikäisille ovat kaikkien käytettävissä ja vapaasti hyödynnettävissä YouTubessa.
Helsingin poliisisoittokunta on tuottanut kaksi vajaan tunnin mittaista valistusvideota, joita voi hyödyntää niin koulujen opetustilanteissa kuin katsella lasten ja nuorten kanssa kotosallakin. Vapaasti katsottavissa olevat konserttivideot sisältävät paljon hyvää musiikkia ja kappaleiden lomassa on tärkeää tietoa lapsille ja nuorille.
Tuu mun mukaan! -valistuskonsertti on tarkoitettu alakouluikäisille. Videolla puhutaan kiusaamisesta ja siitä, että ketään ei pidä jättää yksin. Konsertin nimikkokappale Tuu mun mukaan valittiin vuonna 2020 vuoden lastenlauluksi ja konsertin sanoma mukailee laulun tärkeää viestiä:
– Hei tuu mun mukaan, niin me näytetään, ettei täällä tarvii olla yksinään. Vaikka lohikäärmeen kotiluolaa mennään etsimään, tai poliisii ja rosvoo leikitään.
Tuu mun mukaan! -video on osa pääkaupunkiseudun kiusaamisen vastaista #samallapuolella -kampanjaa.
Yläkouluikäisille puhetta asioista niiden oikeilla nimillä
Pidä huolta! -valistuskonsertti on tarkoitettu yläkouluikäisille ja video sisältää materiaalia, joka ei sovellu alle 12-vuotiaille.
– Sä päätät, milloin, missä, miten tai oletko ollenkaan valmis seksiin tai siihen liittyviin asioihin. Sen lisäks, et sä teet päätöksiä tähän seksiin liittyen, sä voit aina kieltäytyä siitä. Aina, oli tilanne mikä tahansa!
Näin vanhempi rikoskonstaapeli Maija Aunio toteaa valistusvideolla. Stadin skoudeksi viime vuonna valittu Aunio on pitkän linjan seksuaalirikostutkija, joka on jo vuosien ajan käynyt kertomassa nuorille seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen liittyvistä asioista. Nyt hänellä ja kahdella muulla kokeneella poliisilla on asiaa nuorille sekä nuorten vanhemmille. Videolla kuullaan myös aitoja tarinoita nuorten elämästä.
Helsingin poliisissa nuorisorikoksia tutkiva rikoskomisario Marko Forss on erityisen huolissaan nuorten mukanaan kantamista teräaseista.
– Miksi niitä kannetaan mukana? Yleisin syy, mikä poliisille kerrotaan, on että omaksi turvaksi. Sitten käy niin, että joku yksittäinen tyhmä riita tai vääntö päättyy puukon käyttämiseen ja se johtaa hyvin vakaviin seurauksiin. Itse en näe sitä hirveän turvallisena vaihtoehtona. Kyllä turvallisempaa on ottaa omat jalat alle tai soittaa 112, Forss painottaa videolla.
Poliisisoittokunta haluaa tavoittaa lapset ja nuoret
Poliisi saa ympäri Suomen paljon kyselyitä tulla kouluihin kertomaan lapsille ja nuorille tärkeistä mieltä askarruttavista aiheista, kuten kiusaamisesta, väkivallasta, päihteistä ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta. Valitettavasti kaikkiin pyyntöihin ei ole mahdollista vastata ja etenkin korona-aikana livetilaisuuksia on pystytty järjestämään entistä vähemmän.
Poliisisoittokunnan valistuskonserttitaltioinneilla pyritään mahdollistamaan, että poliisien tarjoama tärkeä asiantuntijatieto olisi kaikkien saatavilla tasapuolisesti. Aiheet tarjoillaan kuvien, faktapohjaisten esimerkkien, nuorten omien tarinoiden sekä ammattiorkesterin esittämän musiikin keinoin.
– Ennen korona-aikaa poliisisoittokunta tavoitti valistuskonserteilla vuosittain 25 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen. Video ei toki koskaan korvaa livekohtaamista, mutta tämän avulla poliisi voi parhaimmillaan tavoittaa koko ikäluokan, kertoo poliisisoittokunnan ylikapellimestari Sami Ruusuvuori.
Tee elämäsi paras päätös – pidä huolta itsestäsi
Komisario Kaarle Lehmus työskenteli vuosia huumepoliisina. Hän on nähnyt uransa aikana suuren määrän surullisia tarinoita päihteiden käyttöön liittyen.
– Kaikkiin huumausaineisiin liittyy se riskitekijä, että kun ostaa laitonta kamaa, ei ikinä tiedä, missä se on valmistettu, kuka sen on valmistanut ja mistä aineista se on valmistettu. Sinne ollaan voitu töötätä ihan mitä tahansa. Perunajauhoista pesuaineeseen tai rotanmyrkkyyn, Lehmus muistuttaa.
Lehmus kehottaa miettimään tarkasti, jos joku yrittää houkutella kokeilemaan laittomia päihteitä.
– Mieti. Tee elämäsi paras päätös. Älä ala säätää vaan pidä huolta itsestäsi. Pidä huolta kaverista!
Tuu mun mukaan! -video alakouluikäisille suomeksi https://youtu.be/hkpbm-48yjU
ruotsiksi tekstitettynä https://youtu.be/N3-1N3aW-IU
englanniksi tekstitettynä https://youtu.be/_9KUPnCWgm0
Pidä huolta! -video yläkouluikäisille (HUOM! ei sovellu alle 12-vuotiaille)
suomeksi https://youtu.be/QQGYBVahJKc
ruotsiksi tekstitettynä https://youtu.be/MU73TWhXsLU
englanniksi tekstitettynä https://youtu.be/OkmoJhwchi0