Otsikon kysymykseen ei ole yhtä ainoata oikeata vastausta, mutta jos mietit yleensäkin tulevaisuutta ja siihen kuuluvia odottamattomia käänteitä, itselle säästäminen on tärkeätä. Säästämisen keinot vain ovat nykyään niin monipuoliset, että sen oikean tavan valintaan kannattaa käyttää kunnolla aikaa, ja tässä artikkelissa emme anna vastausta itse sijoittamiselle, mutta annamme sinulle muutaman ajatuksen aiheen, jos vielä mietit omaa sijoittajaprofiiliasi.

Mieti hyvin oma riskitaso

Kaikkeen sijoittamiseen liittyy jonkinlainen riski. Useimmiten riski vielä toimii siten, että mitä isompaa tuottoa tavoittelee, sen vastapainona on aina mahdollinen isompi riski. Riski siis yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, että mikäli otat liikoja riskejä omassa sijoittamisessasi, voikin käydä niin, ettei oma sijoitusomaisuutesi kasvakaan, vaan se pienenee. Se on aktiivisen sijoittajan riski aina.

Sijoituskohteesta riippuen riski voi olla hyvin pieni tai huomattavan suuri. Korkomarkkinoilla riski on lähtökohtaisesti matalampi kuin osakemarkkinoilla, mutta täysin riskitöntä sijoituskohdetta ei markkinoilla ole olemassa. Sijoittajana sinun on hyvä olla tietoinen sijoituskohteesi riskitasosta ja myös tunnistaa oma riskinsietokykysi.

Esimerkkinä lause ”osta bitcoin”- toimii eräänlaisena laukausimena ja saatat hyvällä tuurilla ansaita isojakin arvonnousuja, tai sitten ostat väärällä hetkellä ja menetät ison osuuden arvosta. Bitcoinit kuten muutkin kryptovaluutat ovat vielä niin uusi asia, että niiden arvonheilahtelut ovat todella isoja, ja vaikka pitkällä aikajänteellä bitcoinit ovatkin tuottaneet hyvin, on väliin mahtunut monta ”kriisiä”, joiden aikana piensijoittajat ovat osa menettäneet sijoituksiaan, ja toiset vastaavasti hyvinkin parantaneet omia sijoituksiaan. Kryptovaluutat ovat nimenomaan sitä korkean riskin sijoittamista.

Hajauta riskisi

Jokaisen aktiivisen sijoittajan on muistettava tämä oleellinen osa omasta sijoitustoiminnasta: hajauttaminen. Vanha sanalaskukin sanoo, ettei pidä laittaa kaikkia munia samaan koriin, ja se nimeomaan pätee myös sijoittamisessa. Hajauttaminen voi tarkoittaaa useampaa erilaista sijoituskohdetta, mutta myös erilaisia sijoituskokonaisuuksia, kuten rahastosijoittamista, eläkesijoittamista ja osakesijoittajista yms.

Parempi aloittaa nyt kuin ensi vuonna

Aikajanalle hajauttaminen tarkoittaa sitä, että sijoituksia tehdään tasaisesti eri aikoina. Tällöin esimerkiksi kuukausittainen rahastosäästäminen toimii riskin hajauttajana ja rahastojen hoitajat hoitavat kohdehajauttamisen, sillä rahastot sijoittavat varojaan eri kohteisiin – nämä käyvät aina ilmi rahastojen omista esitteistä. Rahastoissakin on monien eri riskitasojen rahastoja.

Parempi aloittaa nyt kuin ensi vuonna liittyy siihen tilastofaktaan, että talous on tähän asti aina kasvanut vuosittain – lukuunottamatta isoja lama-aikoja, joiden jälkeen kurssit ovat taas nousseet. Jatkuvasti nousevat hinnat ovat myös tarkoittaneet sitä, että yhteiskunnat ovat kehittyneet, ja meillä on ollut entistä enemmän varakkuutta ostaa tuotteita ja palveluita, ja näin koko elinkeinojen kiertokulku on jatkanut pyörimistään ja siten talous on kasvanut, maailmanlaajuisesti. Tulevaisuudessa tulee tietenkin vastaan kohta, että tuotanto ei voi enää kasvaa – tai sitten tuottajien on kehiteltävä keinoja tehdä tuotteita jo aiemmin olleista tuotteista – eli tulevaisuudessakin tuotanto tullee kasvamaan, mutta kiertotalouden keinoin.

Rahastot, osakkeet, markkinapaikat

Hyvä ohje on lähteä siitä, että ottaa yhteyttä omaan tuttuun pankkiin ja sopii ajan pankissa. Pankin sijoitusneuvoja kertoo perusasiat pankin omasta palvelunäkökulmasta, mutta sitäkin kautta pääsee hyvin matkaan, ja useimmiten varsinkin pienellä riskillä.

Kun oma taito ja tietoisuus lisääntyy sijoitusmahdollisuuksista, voi lähteä yksityispankeille, sijoituspalveluille tai jopa aktiivisesti itse tekemään päiväkauppaa netin erilaisille kauppa-alustoille. Silloin vain pitää muistaa, että näillä netin akitiivisilla alustoilla pitää olla tarkkana ja oikeasti aktiivinen – jopa lähes 70% yksityissijoittajista netin kauppa- ja markkinapaikoilla eivät pysty toimimaan tuottavasti – mutta vastaavasti ne 30% saavat sitten entistä paremman tuoton – mutta suuremmalla riskillä.

Mitä pitäisi miettiä`?

  • kuinka paljon sinulla on aikaa käyttää omaan sijoitustoimintaan
    • vähäinen aika tarkoittaa sitä, että pankin tai sijoitusyhtiön tarjoamat kuukausittaiset säästöratkaisut oikealla riskitasolla saattaa olla sinun vaihtoehtosi
  • kuinka paljon sinulla on varaa laittaa aloitukseen
    • kuukausittaisiin rahastosijoituksiin pääsee jo 50 eurolla kuukaudessa
    • jos sinulla on yli 10 000 euroa laittaa alkuun, kannattaa katsoa eri palveluntarjoajien palveluhinnastot ja mitä tuolla rahalla voisit saada

Ja tottakai kaikessa sijoittamisessa voi myös lähteä tavoitteellisesti, eli onko tavoitteena varmistaa esimerkiksi eläkkeelle jäämisen yhteydessä hyvä potti käyttöön, vai onko kenties muita tavoitteita tuleville vuosille tai vuosikymmenille? Sijoitustoiminnassa on parempi heti alkuun ottaa vähintään se kymmenen vuoden tavoite, eikä lähteä heti tavoittelemaan isoja voittoja parissa kuukaudessa.

Tosiasia on, että meidän suomalaisten pitäisi opetelle sijoittamaan enemmän – ja vieläpä omiin kotimaisiin yhtiöihin.