Huolehdi ainakin näistä asioista
Ennen paukkupakkasia ja kunnon lumipyryjä kannattaa oma menopeli valmistella huolella talvikautta varten. Helpot kotikonstit eivät vie paljoa aikaa, mutta varmistavat turvallisen ja mukavan ajon talviolosuhteissa.
Autotarvikkeita myyvissä liikkeissä käy nyt vipinä, kun autoilijat varustelevat kulkuneuvojaan nurkan takana odottavaa talvikautta varten.
Pese ja vahaa
Suomen talvi on meille ihmisille mutta erityisesti autoille rankkaa aikaa! Yleensä puhutaan vain autojen teknisestä puolesta mutta talven haastavat olosuhteet laittavat myös auton ulkokuoren todella kovalle rasitukselle. Talvella suuret lämpötilaerot, ilman kosteus sekä esimerkiksi tiesuola tuovat omat haasteensa.
Pesu autolle tarkoitetuilla pesuaineilla auttaa säilyttämään maalipinnan hyvänä. Myös sisäpesu kannattaa tehdä muutaman kerran vuodessa.
Talvea vasten tehtävä auton vahaus on vuoden tärkein, sillä se suojaa loskakauden lialta, suolalta, hiekalta ja pikku kiviltä.
Muista sopiva lasinpesuneste ja jäähdytysneste
Yöpakkasten alkaessa vaihda lasinpesuneste pakkasenkestävään versioon, jotta se ei jäädy säiliöihin. Varmista oikea laimennussuhde pakkauksesta.
Lasit kannattaa puhdistaa myös sisäpuolelta. Tämä vähentää lasin sisäpinnan huurtumista kylmillä ilmoilla. Jos pyyhkijät jättävät tuulilasille raitoja tai kalvoa, on pyyhkijöiden vaihto uusiin ajankohtainen.
Muista myös varustaa auto pakkasenkestävällä jäähdytysnesteellä, ettei matkanteko pysähdy talviselle tielle.
Jäähdytysnesteenä käytetään veden ja pakkasnesteen, eli glykolin, sekoitusta. Oikea sekoitussuhde lukee jäähdytysnestepurkin kyljessä, yleensä se on 50:50. Oikeaa sekoitussuhdetta on syytä käyttää, sillä muuten kuumalla säällä on olemassa jäähdytysnesteen kiehumisvaara ja/tai kylmällä säällä jäähdytysnesteen jäätymisvaara. Näiden syiden takia pelkkää vettä ei tulisi käyttää jäähdytysnesteenä.
Jäähdytysnestettä lisätessä tai vaihdettaessa nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, ettei eri värisiä jäähdytysnesteitä saa sekoittaa keskenään. Uusissa alumiinisella sylinterikannella varustetuissa autoissa suositellaan usein käytettävän punaista jäähdytysnestettä. Näihin lukeutuvat mm. Opelin ja VAG-konsernin uudemmat bensa- ja diesel-moottorit. Jäähdytysneste tulisi vaihtaa aina esimerkiksi termostaatin tai vesipumpun vaihdon yhteydessä.
Talvirenkaat
Nastarenkaat saa lain mukaan vaihtaa alle marraskuun alussa tai keliolosuhteiden niitä edellyttäessä. Kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia. Talvirenkaat (nasta- tai kitkarenkaat) on kuitenkin oltava autoissa joulukuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Talvirenkaat tunnistaa renkaassa olevista M+S tai MS tai M & S merkinnöistä.
Renkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä tarkastaa renkaiden kulutuspinta. Talvirenkaiden lain mukainen minimikulutuspinta on 3 mm, mutta turvallisen ajamisen kannalta kulutuspintaa tulisi olla enemmän, vähintään 4-5 mm. Myös rengaspaineet ja nastojen määrä on syytä tarkastaa. Jos nastoja puuttuu paljon, on parasta käydä rengaskaupassa.
Valmistaudu ajoissa pakkasaamuihin
Löytyväthän autostasi puhtaat ja hyväkuntoiset lumiharja ja jääraappa? Likaisilla tai huonokuntoisilla välineillä saa aikaiseksi enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä ne vahingoittavat auton pintaa.