Nykyaikaiset aurinkosähköjärjestelmät sopivat niin yksityiskoteihin kuin maatalouteen ja yrityskiinteistöille

Auringon kokonaissäteily koostuu auringosta suoraan tulevasta säteilystä ja hajasäteilystä. Hajasäteily on ilmakehän ja pilvien heijastamaa säteilyä sekä maasta heijastuvaa hajasäteilyä. Aurinkopaneelien tuotannon kannalta ei ole merkitystä, onko paneelille tuleva säteily suoraa vai hajasäteilyä. Käytännössä Etelä-Suomessa aurinkosähköjärjestelmät ovat tuottavia helmikuusta lokakuuhun.

– Nykyisin on saatavilla omat aurinkosähköjärjestelmät alkaen pienistä omakotitalojen kahdeksan paneelin järjestelmistä isoihin maatalouden ja yrityskiinteistöjen järjestelmiin ihan näin paikallisesti toimitettuna, kertoo Sähköpalvelu Laakon Janne Laakko. Lisäksi varsinkin keväisin kysellään myös pieniä, jopa vain 1-2 paneelin ”mökkipaketteja”, joilla saadaan käyttösähköä ilman kalliin sähköliittymän hankkimista.

laakko1www.jpg

Kuvassa 3,24kWp 12paneelin järjestelmä Lohjan Perttilässä.

Tukea hankintaan

Yleisradio uutisoi juuri kuinka aurinkopaneeleilla tuotetun energian varastoimista oman tilan akkuihin aletaan pian testata joutsenolaisella lypsykarjatilalla. Aurinkosähköä varastoimalla maatila pärjää kesäaikana kokonaan itse tuotetulla sähköllä. Satu ja Pasi Parvisen lypsykarjatilalla Joutsenossa tehtiin keväällä noin 30 000 euron arvoinen investointi aurinkopaneeleihin. Paneelit, yhteensä noin 186 neliötä asennettiin navettarakennuksen eteläiselle katolle. Investointitukea maatila saa aurinkosähköjärjestelmän hankintaan 40 prosenttia kokonaiskustannuksista. (https://yle.fi/uutiset/3-9758943?utm_content=buffer2350b&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer)

– Yksityishenkilöt saavat kotitalousvähennys työn osalta mikä normaaleissa omakoti-ja rivitalokohteissa tarkoittaa tukea 1600-2000€ asennuskulusta, kun vastaavasti yritykset voivat hakea energiatukea koko ”avaimet käteen”-toimitukselle ja saada sitä 25%. Maataloudessa maatila voi hakea tukea ja saada sitä jopa 40% kokonaiskustannuksista, kertoo Laakko.

– Jos oikeasti on kiinnostunut keräämään auringonvaloa ja säästämään omissa sähkölaskuissa, niin kaikki alkaa maksuttomasta käynnissä kohteessa. Teen tarjouksen järjestelmästä aina tarpeen ja kohteen mukaisesti ja paneeleja voi olla kahdeksasta paneelista ylöspäin, kertoo Laakko.

Aurinkosähköjärjestelmän hankinnan ja käytön kannattavuuteen vaikuttaa moni asia. Tärkeimpiä ovat järjestelmän mitoitus ja hinta, kulutuspaikan sähkönhinta, auringon säteilymäärä ja paneelien asennus. Aurinkosähkön tuottajan kannattaa hyödyntää mahdollisimman suuri osa aurinkosähköstä itse, jolloin ylijäämäsähköä jää mahdollisimman vähän myytäväksi.

Takaisinmaksuaika

– Monesti asiakkaat kyselevät mikä on järjestelmän takaisinmaksu aika ja se riippuu täysin kiinteistön sähkönkulutuksesta, sähköntoimittajasta, sähkönhinnasta yms.

– Maatiloilla ja liikeyrityksissä päästään alle kymmenen vuoden takaisinmaksu aikaan. Järkevin tapa mitata hankinnan kannattavuutta on laskea rahoilleen saatava tuotto. Otollisissa olosuhteissa aurinkoenergiainvestointi tuottaa noin 3-8 %:n tuoton. Tilanne vielä paranee juuri markkinoille tulleiden kulutuksen ohjaus- ja seurantajärjestelmien myötä sekä akkujen yleistyessä. Myös sähköauton voi jo nyt ladata itse tuotetulla aurinkoenergialle, jatkaa Laakko.

Aurinkosähkö on erinomainen energiamuoto, sillä siitä ei tule päästöjä, laitteistossa ei ole liikkuvia osia, siitä ei aiheudu meluhaittoja ja sillä on erittäin vähäinen huollontarve.

– Itse asennus yksityiskotiin on yleensä yhden päivän työ, ja järjestelmä on nopeasti hyötykäytössä. Uusien järjestelmien hyviä puolia ovat myös online seuranta esimerkiksi kännykän kautta, jolloin ohjelmisto kertoo kerätyn kokonaisenergian määrän ja kyseisen hetken aktiivisuuden ja esimerkiksi sähköntuotantoennusteen. Järjestelmät kehittyvät ja akkujen kehittyessä myös järjestelmän kokonaistaloudellisuus pääsee uusille tasoille.

Laakon asiakkaat kertovat, että aurinkosähköjärjestelmän paras puoli on sen helppous, ja ettei sitä tarvitse huoltaa. Asennuksen ja luvat hoitaa esimerkiksi lohjalainen Sähköasennus Laakko ja ylijäämä sähkö myydään sitten asiakkaan valitsemalle sähköyhtiölle.

– Itse päädyin aurinkosähköalalla koulutuksen kautta ja nykyään edustamme tunnettuja aurinkosähköjärjestelmiä ja muita tuotteita, olemme suorittaneet myös aurinkosähkösertifioinnin ja olemme lohjalainen yritys, mutta palvelemme asennusasiakkaita koko Uudellamaalla, kertoo Laakko.

laakko2www.jpg

16 paneelin 4,16kWp tiilikattoasennus Lohjan Gruotilassa